Ралчев: В МВР се натрупват проблеми от години!

Реформата в МВР ще доведе до отлив на кадри, смята експертът
18 фев 2022 22:00, Красимир Ангелов
26

Полицаи и пожарникари излязоха на протест - как трябва да се реформира системата на МВР?

"Основният протест е с искане за актуализиране на заплатите. Искат 20%, да стане 15-10% би било добре. Но се натрупват проблеми, които не са от днес, от години са. Което и правителство да поеме ангажимент пред браншовите организации, който и да е след него, трябва да се съобразява, в противен случай анархията лесно може да излезе на улицата", коментира експертът по национална сигурност Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта един от основните проблеми в МВР - съотношението между оперативните и административните длъжности е много голямо.

Още по темата
"Много е сладко да си на по-висока длъжност, да седиш на бюрото, да получаваш по-висока заплата. А тези, които са в униформа и работят на терен, да получават по-малки облаги. Все още битува в някои глави, че МВР разполага с много висококвалифицирани кадри. Има ги, но те не са много", заяви Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира отлив на кадри, ако реформите се проведат по начина, по който са заявени и структури като "Пожарната" бъдат извадени от системата.

"За съжаление, високият професионализъм постепенно напуска системата. Извън МВР такива специалисти, каквито има в министерството, получават винаги по-висока заплата. Много ревниво трябва да се пази личният състав, особено оперативният", призова експертът по национална сигурност.

Той е убеден, че изваждането на "Пожарната" и 112 от МВР няма да доведе до нещо по-добро.

"Нарушаването на стереотипите на служителите от МВР винаги води до срив. Има отлив на по-млади служители, които се обезсърчават. Тези пред пенсия се притесняват, че ще останат да работят след годините за пенсиониране", предупреди Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Възрастта за пенсиониране на полицаи и пожарникари трябва да се вдигне.Самите служители доказват,че определената възраст за пенсиониране е твърде ниска и остават да работят и след пенсиониране.Нека шефовете на синдиката да направят и такова предложение имат и конкретни факти.
17
3
 
5
 
! Отговори
До олигофрен преди 2 години
Никои за нищо не разчита на МВР което е част от ТЕЛК програмата за мозъчни инвалиди! МВР са тотално безполезни и 90 % от персонала им може да се замени от 1 компютър или 10 здрави кутии за камери! Я кажи какво е рисковото да киснеш цял ден в патрулката, да люпиш семки и да гледаш как една камера върши 5000 пъти повече от теб, колегата ти, целия ви отдел събрани и умножени по безкрайност? Егати рисковата дейност, мести тринога на всеки 5 часа! Даже астронавтите се прекланят пред рисковете в МВР
16
3
 
16
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Ами полицията според анкетите е на пето или шесто място по корупция.Преди тях са лекари учители и т.н.Просто проверете.
15
7
 
8
 
! Отговори
Олигофрен преди 2 години
Няма пияни полицаи.Да може да пият след работа но това е за разпускане.Има пияни учители.Никой не познава системата.Градена е с години.Да има корупция и да има и свестни и защо по няколко овце се съди за цялото стадо.Винаги сме разчитали на МВР за проблемите които имаме.Работата им е тежка виждат и знаят много неща но никой не пита.И като *** полицай съм виждал много но си мълча от страх.Защо ли???
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо увеличение с проценти ощетява точно хората работещи на терен в жега и студ ,а айляците по бюрата с големите заплати пак ще вземат повече пари ,като разликата става все по драстична.Второ всички пенсионери от горе до долу аут ...Трето има служби без никаква натовареност и с нищо не допринасят в борбата с престъпността и опазването на общ.ред и трябва да се махнат или извадят от МВР....
13
2
 
18
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
"Все по рядко се срещат светни хора в униформа".И все по-рядко ще се срещат, с това отношение. Те кадърните, ще се оправят и извън МВР. Жалкото е, че някои са вложили години от живота си в това министество и всичко това трябва да изхвърлят на ***. Но ще се оправят. А контрата ще остане при злобния народец, който тепърва ще почне да реве, как все по-рядко се срещат свестни полицаи. Със здраве на всички.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съкращенията са решение на проблема. Администрацията е преголяма. Защо хората , които търкат ръкавите по бюрата и четат по цял ден вестници, са в МВР и се пенсионират като тези, които носят дежурствата на открито.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О да, много проблеми са се натрупали в МВР. Вече над 90 процента са с мафията в Бг. Все по рядко се срещат светни хора в униформа.
10
15
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
За *работата*, която вършат - полицаите определено заслужават минимум 20% НАМАЛЕНИЕ на заплатите. И поне 20% съкращаване на щата.Какво друго свършиха освен боя над протестиращи граждани зад колоните на министерски съвет?
9
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо не протестираха докато Вождът им крадеше Държавата и тъпчеше чекмеджетата?
8
5
 
27
 
! Отговори
Фют преди 2 години
На който нему отърва в МВР да съблича униформата и да заповяда във Ви К, енерго, и други частни и държавни предприятия. И вместо 1000-2000лв.заплата ще получават по 800-900лв.
7
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като започнат да си вършат работата могат да реват за заплати! Не познавам човек който да може да каже нещо положително за полицията! 1 път не са си свършили работата поносимо зле, все са покъртително некадърни! Я пуснете една анкета сред населението за това колко добре се справя МВР и ще се види, че рейтинга им е по нисък дори от Парламента! Нека да питаме тия които им плащат заплатите дали са доволни от услугите им и тогава да говорим за заплати!
6
9
 
22
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
То не бяха глоби от камери, глобяваха за маски сертификати,забравил лична карта глоби,то не бяха рушвети,глоби за винетки на пътища с ями,пълен терор и на туй отгоре ранно пенсиониране,платено с нашите данъци стига спрете терора!
5
5
 
25
 
! Отговори
gradski преди 2 години
Пълни глупости. Едно ченге със средно образование и 10г стаж взима между 1500-2000лв и то без да е мръднало грам за 10г. Основна запалта 1111лв+20% за десет години прослужени+храна+за дейности+за бог да прости... първа категория и два месеца на година отпуск.
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Zasto ne pokazvate real faktite na bg mlad i star narod vash shef i ne go pitate za umni polezni uspeshni reshenia v polza na vsichki jiteli po sela i gradove?! Zasto ne rabotite zaedno s shefa si bg narod i ne si prikazvate, ne diskutirate zaedno v bg medii, ne se obuchavate i obrazovate zaedno v obsti savmestni seminari, meetingi za po-privlekatelen vatreshen red za vasha upotreba i za turistite askeri ot nato i drugi armii?!
3
1
 
4
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Па коги ще се оттрупат а????
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ja stiga mrankane i gubene na vreme, sastezania za optimalni pechelivshi novi smart proekti s pomostta na savremennite tehnologii i nauchni otkritia i postijenia ili ste out. Efektivnost, barzina, humannost i kachestvo v polza na vseki bg grajdanin ot vseki pol, vazrast, etnos, religia, region.
1
10
 
18
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВ преди 2 години
всички полицаи са пияни като началника си и не знаят какво правият под влиянието на алкохола.